Vissza a főoldalra Fejléc kép: gyümölcspálinkák

Szabályzat

A védjegy rendszer működtetésének szabályait a Pálinkavédjegy megfelelőség-tanúsító rendszer működési szabályzata tartalmazza.

A dokumentum részletesen taglalja a Pálinkavédjegy használatba adásának folyamatát, a folyamatban résztvevő személyek és szervezeti csoportok- vagyis a Tanúsító Védjegy Használatát Megítélő Bizottság és a Tanúsítási Irányító Testület – feladatait.

A szabályzat betartásával garantáljuk, hogy a védjegyre pályázó termékek vizsgálata anonim módon történik. Az érzékszervi vizsgálatokat a Pálinka Nemzeti Tanács által nyilvántartott,  tapasztalt érzékszervi bírálók végzik, ezért csak a fogyasztó számára magas élvezeti értéket nyújtó, legalább ezüstérmesnek megfelelő minősítést elnyert termék nyerheti el a védjegyet, amennyiben a műszeres laboratóriumi vizsgálatis igazolja, hogy a pálinka megfelel az érvényes jogszabályi követelményeknek.

- 2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról

- Az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete.

A védjegyet elnyert pálinkákat rendszeres utóellenőrzés alá vonjuk. Amennyiben a kereskedelmi forgalomból származó, utóellenőrzésre véletlenszerűen kiválasztott termék összetétele eltér a minősítéskor megvizsgált minta összetételétől, a terméket forgalmazó vállalkozást számos szankció terheli, továbbá a védjegy használat joga megvonásra kerül, amelyről a fogyasztókat is tájékoztatjuk.